Boards
·
Draw
·
Paintchat
·
Search
·
Forum
·
Help
Login
·
Registration
Select board
All Boards
Inne
Kaera
Level2
Tira
PaintChat
Promoted by Guzia
all: 1
All by Guzia
Unfinished Guzia
Promoted by Guzia
Oekaki @dA
Promoted by Guzia
samosy
by
malpanka
samosy
by
malpanka
Added: 21:40, 10 May 2009
Shi Painter (24m 28s)
Board:
tira
#84545
malpanka
dla Mrusi, kochania mojego
EDIT: dla chetnych przepis na duuuzo samosow, dobry na przyjecie (to jest fingerfood ale podawajcie cieple, znikaja w mig)
ciasto:
500g maki
pol kostki masla
kubeczek smietany
mleko (troche)
lyzeczka proszku do pieczenia
sol (nie za duzo, bo niezdrowa) cukier gdy chcemy na slodko
sypkie wymieszac, maslo posiekac i rozdrobnic z maka palcami do powstania konsystencji kaszki (nie trzeba az tak, ale prawie)
dodac smietane, wymieszac i dolac mleka do uzyskania elastycznego ciasta. schlodzic.
farsz: z czegokolwiek :D. byle DUZO.
ja robie najczesciej na bazie marchwi, cebulki i czerwonej soczewicy+co tam mam w lodowce+hinduskie przyprawy(ostro!)+natka pietruszki+rodzynki
musi być malo sosu, bo utrudnia sklejanie.
moze byc z innych warzyw, przyprawiony np po wlosku, moze byc z samych straczkow (groszek, fasole rozne, soczewica, soja) z cebulka i fajnymi przyprawami.
moze byc nawet z jablkami/rodzynkami/cynamonem. co dusza zapragnie, naprawde.
skladniki siekac dosc drobno i dusic. lepiej zeby farsz byl wyrazisty, bo ciasto jest lagodne
jesli samosy sa za duze to mozna inaczej podzielic ciasto na czesci na poczatku i walkowac mniejsze kulki.
im mniejsze samosy tym mniej farszu w wychodzi.
ciasto mozna zamrozic, po rozmrozeniu jest ciut inne ale tez dobre
piec 20-25 min w 180 stopniach
malpanka
- 21:40, 10 May 2009 - Last changed: 16:37, 19 May 2009
.. 5 last comments
Devil
Aha.dziękuje za pomoc i myślę ze mi wyjdzie bo jestem troche kiepska w gotowniu....
Devil
- 14:20, 28 Jan 2010
yuki-pl
zrób mi takie
yuki-pl
- 15:05, 21 Feb 2011 - Last changed: 15:53, 22 Feb 2011