Select board

Promoted by Guzia

Oekaki @dA

Meet us at deviantart

Promoted by Guzia

samosy by malpanka

samosy by malpanka
samosy by malpanka
Added: 21:40, 10 May 2009
Shi Painter (24m 28s)
Board: tira
#84545
malpanka

malpanka

dla Mrusi, kochania mojego

EDIT: dla chetnych przepis na duuuzo samosow, dobry na przyjecie (to jest fingerfood ale podawajcie cieple, znikaja w mig)
ciasto:
500g maki
pol kostki masla
kubeczek smietany
mleko (troche)
lyzeczka proszku do pieczenia
sol (nie za duzo, bo niezdrowa) cukier gdy chcemy na slodko

sypkie wymieszac, maslo posiekac i rozdrobnic z maka palcami do powstania konsystencji kaszki (nie trzeba az tak, ale prawie)
dodac smietane, wymieszac i dolac mleka do uzyskania elastycznego ciasta. schlodzic.

farsz: z czegokolwiek :D. byle DUZO.
ja robie najczesciej na bazie marchwi, cebulki i czerwonej soczewicy+co tam mam w lodowce+hinduskie przyprawy(ostro!)+natka pietruszki+rodzynki
musi być malo sosu, bo utrudnia sklejanie.
moze byc z innych warzyw, przyprawiony np po wlosku, moze byc z samych straczkow (groszek, fasole rozne, soczewica, soja) z cebulka i fajnymi przyprawami.
moze byc nawet z jablkami/rodzynkami/cynamonem. co dusza zapragnie, naprawde.
skladniki siekac dosc drobno i dusic. lepiej zeby farsz byl wyrazisty, bo ciasto jest lagodne


jesli samosy sa za duze to mozna inaczej podzielic ciasto na czesci na poczatku i walkowac mniejsze kulki.
im mniejsze samosy tym mniej farszu w wychodzi.

ciasto mozna zamrozic, po rozmrozeniu jest ciut inne ale tez dobre

piec 20-25 min w 180 stopniach
malpanka - 21:40, 10 May 2009 - Last changed: 16:37, 19 May 2009

.. 5 last comments

Devil

Devil

Aha.dziękuje za pomoc i myślę ze mi wyjdzie bo jestem troche kiepska w gotowniu....
Devil - 14:20, 28 Jan 2010
yuki-pl

yuki-pl

zrób mi takie
yuki-pl - 15:05, 21 Feb 2011 - Last changed: 15:53, 22 Feb 2011